U bent hier:

Keti Koti

04/07/2023

Afgelopen zaterdag was het 1 juli. Keti Koti is een jaarlijkse herdenking dat op 1 juli in Suriname en Nederland plaatsvindt. Het markeert de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en de Nederlandse Antillen. De dag staat in het teken van herdenken, bezinnen en vieren van de kracht en veerkracht van de Surinaamse en Nederlands-Caribische gemeenschappen. Verschillende evenementen worden georganiseerd om het bewustzijn van de geschiedenis van slavernij en de erfenis ervan te vergroten, en om een eenheid tussen diverse gemeenschappen te bevorderen. Keti Koti benadrukt het belang van het erkennen van het verleden, het bevorderen van gelijkheid en het streven naar een inclusievere samenleving.

Tijdens het slavernijtijdperk werden veel Afrikanen gedwongen naar Suriname en andere Nederlandse koloniën gebracht om op plantages te werken. De afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 symboliseert de bevrijding van tot slaaf gemaakte mensen en het einde van hun fysieke gebondenheid.

Keti Koti is een dag van herdenking en bezinning op de geschiedenis van slavernij en de erfenis ervan. Het biedt gelegenheid om voorouders te eren die hebben geleden onder de slavernij en om de kracht en veerkracht van de Surinaamse en Nederlands-Caribische gemeenschappen te vieren.

Op deze dag hebben verschillende herdenkingsevenementen plaatsgevonden, zoals ceremonies, lezingen, culturele optredens en marsen, om het bewustzijn en begrip van de geschiedenis en gevolgen van slavernij te vergroten. Het doel is bespreekbaar maken, heling en eenheid tussen diverse gemeenschappen te bevorderen en ervoor te zorgen dat de verhalen en ervaringen van tot slaaf gemaakte mensen niet worden vergeten.

Keti Koti benadrukt het belang van het erkennen en confronteren van de erfenis van slavernij, het bevorderen van gelijkheid en het werken aan een meer inclusieve samenleving. Het herinnert ons eraan dat vrijheid en rechtvaardigheid fundamentele rechten zijn die gerespecteerd moeten worden voor alle individuen, ongeacht hun achtergrond.

Sponsoren