Veel studenten gaan tijdens de studie op kamers. Sommigen omdat de reistijd vanuit het ouderlijk front niet te overzien is en anderen omdat ze maximaal willen genieten van de studententijd. Er zijn veel redenen om uit huis te gaan, maar wat de reden ook is, iedereen die op kamers gaat moet een aantal dingen regelen voordat ze gaan op kamers gaan. Omdat het soms wat veel kan zijn hebben we de belangrijkste dingen samengevat in deze blog.
Alles wat je moet regelen op het gebied van geld
Vraag toeslagen aan
Als je studeert is de kans groot recht hebt op toeslagen. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag en natuurlijk je studiefinanciering. Zorg dus voordat je gaat verhuizen dat je deze hebt aangevraagd. Want zodra je gaat verhuizen zullen vooral de eerste paar maanden een aanslag op de bankrekening zijn.
Verhoog jouw studielening
Verhuizen is prijzig, zeker als je veel inboedel nog moet aanschaffen. Om er voor te zorgen dat je niet de hele maand op noodles en brood hoeft te overleven is het handig om jouw studiefinanciering te verhogen. Bij verhuizen komen namelijk veel onverwachte kosten kijken en als jouw bankrekening daar niet klaar voor is, kan een beetje hulp van ome DUO heel goed uitkomen. Vergeet overigens de lening niet weer uit te zetten als je eenmaal verhuisd bent,
Zoek werk in de buurt
Om er voor te zorgen dat je dat nieuwe paleis ook weldegelijk kan betalen, is het belangrijk dat je stabiele inkomstenbronnen hebt. Een van deze bronnen kan een bijbaan zijn. Ga op zoek naar een baan in de buurt van jouw nieuwe huis als jouw huidige bijbaan te ver weg is, of als je nog geen baan hebt. Naast geld verdienen is een baan ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten.
Bepaal jouw maandelijks budget
Bereken wat er iedere maand binnenkomt, bijvoorbeeld vanuit een bijbaan, studiefinanciering, huursubsidie, zorgtoeslag en misschien een bijdrage van jouw ouders. Daarna bereken je hoeveel geld je iedere maand zult uitgeven. Denk hierbij aan de boodschappen, verzekeringen, uitgaan, kleding, studieboeken, studiekosten en vervoer. Als je weet hoeveel er iedere maand binnenkomt en hoeveel je verwacht iedere maand uit te geven, kun je berekenen hoeveel je uit kan geven aan een kamer
Alle contracten die je moet afsluiten
Zorg dat je een huurcontract ondertekend
In de competitieve huizenmarkt komen er soms wel eens wat onbetrouwbare huisbazen voorbij. Omdat je soms niet anders kan dan de kamer van zo’n vaag figuur te accepteren is het belangrijk dat je een huurcontract afsluit. Voorbeelden van huurcontracten zijn online te vinden.
Regel een energiecontract
Bij sommige huurhuizen is het huurcontract inclusief gas, water en licht. Echter geldt dit niet voor alle huurwoningen. Bij sommige huurwoningen moet je dus zelf een contract met een energieleverancier afsluiten. Doe daarom online onderzoek welke energieleverancier het beste bij jou past en sluit een contract af. Het zou namelijk vervelend zijn als je in het donker zit in jouw nieuwe kamer.
Sluit de nodige verzekeringen af
Voordat je op kamers gaat, is het belangrijk om een aantal verzekeringen af te sluiten (als je deze nog niet hebt). De drie belangrijkste zijn een zorgverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Zo ben je vrijwel tegen alles vergoed wat je tijdens een wilde avond stappen kan overkomen.
Alles wat je moet doen op het gebied van jouw nieuwe adres
Schrijf je in bij de gemeente
Het is wettelijk verplicht om ingeschreven te staan bij de gemeente waar je woont. Zorg dus dat je dit regelt om verwarring en boetes te voorkomen.
Wijzig jouw adres bij andere instanties
Omdat je niet elke keer naar jouw ouderlijk huis wil afreizen voor de post is het belangrijk om jouw adres te wijzigen bij instanties waar je belangrijk post van krijgt. Denk aan de huisarts, tandarts, de bank, school en jouw provider.
Schrijf je in bij een woningstichting
Voordat je ergens gaat studeren of gaat wonen, is het heel erg slim om je in te schrijven bij de woningstichting van die gemeente. Zo maak je tegen de tijd dat je uit jouw huidige kamer gaat meer kans op een nieuwe kamer.
Welke dingen moet ik nog regelen voor mijn inrichting?
Regel je meubilair
De meeste studenten hebben vanuit huis al een kleine inboedel voor het inrichten van een kamer. Maar er zijn altijd nog dingen die aangeschaft moeten worden voordat je echt in je kamer kan gaan wonen. Hiervoor kan je terecht op Marktplaats, de tweedehands winkel en ikea. Ben je nou geen ster in interior design, neem dan een kijkje op pinterest om een beeld te krijgen van de inrichting die jij zou willen. Hier zijn ook handige tips te vinden voor het inrichten van een kleine kamer.
Vervang die doorn in het oog
In sommige kamers zijn de vloeren en muren nog van de vorige eeuw. Als dit iets is waarvan je weet dat je je er aan gaat storen kun je deze het beste voor de verhuizing vervangen. Want zodra jouw meubels in die kamer staan, ga je echt de muur niet meer verven.
Vergeet de kleine dingen niet
Tijdens het inrichten van een nieuwe kamer denk je waarschijnlijk eerst aan de grote dingen, zoals een bank of een tafel. Maar vergeet ook niet de kleine dingen aan te schaffen. Zoals schoonmaakspullen, een droogrek, keukenkruiden enzovoorts.
Zorg dat je voor jezelf kan zorgen
Als je geen ster bent in het huishouden, kan je het beste voordat je uit huis gaat nog één keer aan mama vragen of ze het voordoet. Schrijf het op zodat je niet elke keer als je de was moet doen je moeder moet bellen.
Alles wat je kan regelen op het gebied van jouw sociale leven
Doe onderzoek naar de inschrijfdata van clubs en verenigingen
In studentensteden hebben clubs en verenigingen bepaalde inschrijfdata. Als dit iets is waar je graag aan mee zou willen doen, is het belangrijk dat je onderzoek doet naar deze data. Het zou namelijk zonde zijn als je te laat bent.
Verander van sportschool
Verander op tijd van sportschool, als je het vergeet zijn het namelijk weer extra kosten waar je niet op zit te wachten.
Zorg dat je een fiets hebt
Een fiets is essentieel voor het studentenleven. Op de fiets naar school, door naar de kroeg of een fietstochtje om de stad te leren kennen. Regel dus voordat je gaat wonen dat je een fiets hebt. Zodat dat in ieder geval maar geregeld is
Zorg voor een reservesleutel
Het moment dat je de deur achter je dicht trekt en beseft dat je sleutels nog binnen liggen, is een van de vervelendste dingen die je kan gebeuren. Zorg er daarom voor dat je ergens een reservesleutel hebt liggen. Misschien bij een vriendin, of bij je ouders. Zo voorkom je een torenhoge rekening van de slotenmaker
Er is dus genoeg te regelen voordat je op kamers gaat. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je geniet en een mooie tijd hebt!
Daphne Maczolleck is 22 jaar en werkt als digital PR medewerker bij YoungCapital. Ze studeert Media en Entertainment Management en is gespecialiseerd in nieuwe media. Door dit te combineren met haar kennis van recruitment schrijft ze interessante blogs.
-------------------------------------------------------------------------------