view this site in English

Nieuws

Carrière - Hoe gebruik ik het internet tijdens het solliciteren?

Ons leven speelt zich steeds meer af in de digitale wereld. Het zoeken naar een baan gebeurt dan ook voornamelijk online. Daarom vat ik in deze blog samen hoe je het internet kan inzetten om jouw droombaan te veroveren.

Ontdek je talent

Om er achter te komen waar jouw sterke punten liggen kan je gebruik maken van persoonlijkheidstesten. Veel van deze testen zijn online te vinden en geven inzicht in jouw sterke punten maar ook in jouw verbeterpunten. Dit is erg handig als je niet zeker weet in wat voor banen of stages je interesse hebt.

Online zoeken en gevonden worden

Als je eenmaal weet wat je wil kan je aan de hand van social media op zoek gaan naar een nieuwe baan. LinkedIn is de meest voor de hand liggende optie omdat het een carrièregericht platform is. Deze zoektocht naar een mogelijke baan kan ook voor jou verduidelijken naar welke functie eisen je op zoek bent.

Om ervoor te zorgen dat je aangenomen wordt als je jouw droombaan eenmaal hebt gevonden is het belangrijk dat je online goed vertegenwoordigd bent. Maak dus op de meest gebruikte social media websites een account aan en zorg dat deze vindbaar zijn voor werkgevers. Daarnaast is het belangrijk dat er goede foto’s op staan en dat alle profielen hetzelfde gevoel uitstralen.

Je wilt natuurlijk niet dat jouw social media profielen een averechts effect hebben om jouw sollicitatie. Daarom is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Post geen extreme uitspraken, maak je oude werkgever niet zwart en post geen illegale acties. Dit soort dingen kunnen namelijk een reden zijn om je niet aan te nemen. Alhoewel recruiters dit eigenlijk niet mogen laten meewegen in een sollicitatieprocedure, komt dit toch voor. Kortom, zorg er dus voor dat je verzorgde profielen hebt. Want je gaat ook niet onverzorgd naar een sollicitatiegesprek.

Maak een opvallend cv

Tijdens hun beoordeling kijken recruiters eerst naar jouw cv en het is dus belangrijk dat deze er uit springt. Je kan met programma’s als Photoshop en InDesign aan de slag gaan om een knallend cv te maken. Als dit niet jouw sterke kant is zijn er ook andere opties. Kijk bijvoorbeeld eens naar de cv-builder van YoungCapital, hiermee maak je snel en gratis een professioneel cv.

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek

Omdat iedereen wel eens een sollicitatiegesprek heeft meegemaakt is er veel te vinden over het onderwerp. Maak hier dus gebruik van. Zo kan je je voorbereiden op veelgestelde vragen en kom je dus niet met een mond vol tanden te staan. Daarnaast is het een goed idee om de website van het bedrijf waar je gaat solliciteren door te lezen. Zo kan je eventuele vragen als ‘wat spreekt je aan aan ons bedrijf?’ beantwoorden. En als je dan toch bezig bent kan je gelijk even een kijkje nemen op de LinkedIn pagina van recruiter.

Kortom, maak gebruik van de tools die je aangereikt worden en bereid je goed voor. Succes!

 -------------------------------------------------------------------------------

Daphne Maczolleck is 22 jaar en werkt als digital PR medewerker bij YoungCapital. Ze studeert Media en Entertainment Management en is gespecialiseerd in nieuwe media. Door dit te combineren met haar kennis van recruitment schrijft ze interessante blogs.

Sponsoren

Sponsoren Labyrint
Sponsoren Labyrint
Sponsoren Labyrint

Realisatie: verenigingenweb