view this site in English

Nieuws

Carrière - Met dit stappenplan word jij studiestress de baas!

Studeren is voor veel studenten stressvol. Je hebt te maken met deadlines, tentamenstress, studieleningen, een propedeuse, je studiekeuze en ga zo maar door. Omdat het soms lastig is om hier mee om te gaan hebben wij een stappenplan samengesteld voor de eerste hulp bij studiestress

Breng in kaart wat de stress veroorzaakt

Een oplossing vinden voor een probleem waarvan je de oorzaak niet weet is erg lastig. Probeer tijdens een stressvol moment rustig blijven en te herleiden wat de echte oorzaak van alle stress is. Soms wordt het veroorzaakt door iets voor de hand liggends zoals een naderende tentamenweek maar soms zijn er ook grotere gedachtes die meespelen zoals stress over een studieschuld.

Een manier om er achter te komen wat de stress veroorzaakt is het uitschrijven van het probleem. Omschrijf de gehele situatie die stress veroorzaakt en de gedachten die daarbij komen kijken. Op deze manier kan je er achter komen of er achterliggende stressfactoren meespelen in dat moment.

Kies de beste oplossing

Als je eenmaal in kaart hebt gebracht wat de oorzaak van de stress is, kan je gaan nadenken over een oplossing. Niemand is hetzelfde en daarnaast vragen verschillende situaties om verschillende oplossingen. Daarom beschrijven we 4 tips die houvast kunnen bieden in stressvolle tijden.

Studiebegeleider

Soms voelt het alsof niks lukt, iedereen tegen je is en die ene docent jou uit de grond van zijn hart haat. Dit kan veel stress veroorzaken en als je hier niks mee doet gaat deze stress ook niet weg. Daarom is het soms fijn om met een studiebegeleider te praten. Zij zijn er om te helpen en willen net zo graag als jij dat je zo snel mogelijk slaagt.

Laat je niet meeslepen

Tijdens stressvolle periodes is het makkelijk om de stress van medestudenten over te nemen. Een project of tentamenweek kan er voor zorgen dat je elkaar enorm opjut, en dit kan invloed hebben op je eigen prestaties. Als je merkt dat medestudenten voor een gedeelte van jouw stress zorgen kan je dit het best eerlijk aangeven. Laat weten dat je in deze stressvolle tijd liever alleen studeert en zoek een rustige plek in de bibliotheek of studieruimte.

Afleiding

Stress kan er ook voor kan zorgen dat je maar door blijft gaan, ook als het eigenlijk niet meer gaat. In dat geval kun je ervoor kiezen om jezelf tijdelijk even af te leiden. Zo maak je je hoofd leeg zodat je later weer kan focussen op jouw taak. Maar kies niet voor een korte afleiding zoals roken of eten. Dit zal het probleem alleen maar tijdelijk oplossen

Kies voor een activiteit waar je voldoening uit haalt. Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd? Hou je van Muziek maken, sporten, schrijven of iets heel anders? Maak juist in stressvolle periodes tijd vrij voor deze activiteiten. De extra dopamine kun je namelijk goed gebruiken en verlicht je stress.

Stap voor stap

Als je dingen uitstelt kunnen ze groter en groter worden in je hoofd. Dit kan voor veel stress zorgen. Maar als je de taken uiteindelijk uitvoert ‘valt het wel mee’. Daarmee willen we zeggen dat het allemaal wel meevalt als je de opdracht stap voor stap uitvoert. Je zal merken dat je het groter hebt gemaakt in je hoofd en dat je het gewoon kan!

Onthoud dit!

In de prestatiegerichte maatschappij waarin wij leven lijkt het soms het einde van de wereld als iets een keer niet lukt. Maar fouten maken is zo ontzettend menselijk. Leer van je fouten, maar accepteer deze ook. Haal je een onvoldoende of mis je je deadline? Trek je eigen kunnen dan niet in twijfel. Stel vast wat er voor gezorgd heeft dat je het niet hebt gehaald, werk daaraan en je zult zien dat je het de volgende keer wel haalt.

Hopelijk helpen deze tips jou de volgende keer als je stress ervaart tijdens de studie, succes!

 -------------------------------------------------------------------------------

Daphne Maczolleck is 22 jaar en werkt als digital PR medewerker bij YoungCapital. Ze studeert Media en Entertainment Management en is gespecialiseerd in nieuwe media. Door dit te combineren met haar kennis van recruitment schrijft ze interessante blogs.

Sponsoren

Sponsoren Labyrint
Sponsoren Labyrint
Sponsoren Labyrint

Realisatie: verenigingenweb