Tradities zijn gebruiken die binnen de vereniging door de jaren heen zijn ontstaan. Sommige tradities zijn niet enkel terug te vinden bij Labyrint, zoals de Constitutionele volgorde waarin het bestuur zit of de constitutieborrel. Andere tradities, zoals port als vereniging drank of onze verenigingskleuren zijn uniek bij onze vereniging. Zie hier onder een overzicht van alle tradities.
Benaming voor (oud-/toekomstige)besturen
In de studentenwereld worden vaak afkortingen gebruikt, zoals ‘h.t.’, ‘f.t.’ en ‘e.t.’. De betekenissen hiervan zijn als volgt:
- h.t.: Afkomstig van ‘hoc tempore’ dat huidig betekent.
- f.t.: Afkomstig van ‘future tempore’ dat toekomstig betekent.
- e.t.: Afkomstig van ‘ex tempore’ dat voormalig betekent.
- k.b.: Afkomstig van ‘kandidaats bestuur’ dat kandidaats bestuur betekent.
Bij Labyrint wordt er gebruik gemaakt van no-nonsense titels als voorzitter, secretaris, penningmeester etc.
Sommige verenigingen gebruiken hiervoor de volgende woorden: Praeses/president (Voorzitter), Ab-actis/secretary (Secretaris), Quaestor/thesauriër (Penningmeester), Assessor (Commissaris).
Constitutionele volgorde
De constitutionele volgorde is als volgt: eerst de voorzitter, dan de secretaris, dan de penningmeester en daarna komen de overige bestuursleden, vaak op alfabetische volgorde. Deze functies kunnen per vereniging verschillen. De eerste drie functies staan echter altijd vast en worden ook wel het ‘dagelijks bestuur’ of studentikoos ‘DB’ genoemd.
Op deze volgorde ga je dan ook staan, maar niet van links naar rechts. Er wordt begonnen in het midden, waarna er steeds een persoon bij komt aan eerst de rechter- en dan de linkerzijde. Als je op constitutionele volgorde staat, staat de voorzitter dus in het midden, de secretaris aan zijn/haar rechterzijde, de penningmeester aan zijn/haar linkerzijde et cetera. Dit is het geval omdat de secretaris en de penningmeester volgens de traditie figuurlijk ‘de rechter- en linkerhand van de voorzitter’ zijn. De overige bestuurders gaan die op dezelfde manier telkens aan een van de zijden van de voorzitter staan
Kledij en penning
Op officiële gelegenheden (constitutieborrels, opening van het academisch jaar, Dies Natalis etc.) dient men formeel gekleed te gaan: in (mantel-)pak en in Leiden met penning. De penning mag alleen op officiële gelegenheden gedragen worden, dus nog niet als het bestuur bijvoorbeeld nog op de fiets zit. In de afgelopen jaren is de penning ook gedragen bij officiële gelegenheden buiten Leiden, zoals constitutieborrels van zusterverenigingen.
Wissel A.V.
Bij een wissel A.V. horen een aantal tradities. Zo is het traditie om bij een wissel A.V. ludieke moties in te dienen voor het nieuwe bestuur, waar het bestuur zich dat jaar aan dient te houden. Deze moties staan niet in het motieoverzicht, omdat ze alleen voor het bestuur van dat jaar gelden. Het indienen van ludieke moties die tot tradities (kunnen) leiden is een traditie op zichzelf. Tijdens het agendapunt Wat Verder ter Tafel Komt (W.V.t.T.K.), is het gebruikelijk om moties in te dienen.
Daarnaast wordt er een een uittreerede en een intreerede gegeven door de wisselende (vice-)voorzitters.
Zowel het oude als nieuwe bestuur worden tijdens de A.V. gewogen, na het wegen mag het bestuur aangeven hoeveel kilo zij denken aan te komen/ af te vallen. Eén jaar later bij de volgende wissel A.V. wordt gecontroleerd hoeveel het bestuur daadwerkelijk is aangekomen of afgevallen.
Functie Etentjes
Het is traditie dat elk bestuurslid gedurende zijn/haar bestuursjaar een etentjes organiseert met functievoorgangers van de afgelopen jaren. Per functie is het verschillend hoeveel mensen er aansluiten.
Treindag
Het is traditie dat het huidig bestuur een treindag organiseert voor het f.t. bestuur. Deze vindt plaats in de zomer vóórdat de besturen wisselen tijdens de wissel A.V. Tijdens de treindag wordt het f.t. bestuur het land ingestuurd met de trein om verschillende opdrachten uit te voeren.
Bestuursthema op wisselfeest
Het h.t. Bestuur bedenkt een thema voor het f.t. Bestuur voor het wisselfeest. Dit thema heeft te maken met de voorzitter van het f.t. Bestuur. Het f.t. bestuur , na de wissel het h.t. Bestuur, komt dan in themakleding naar het wisselfeest. Dit thema wordt altijd één week van te voren pas bekend gemaakt. Het is ook traditie dat je met je eigen bestuur in thema blijft komen de jaren daarna.
Cortège
Bij officiële gelegenheden van de Universiteit, zoals de opening van het academisch jaar of de Dies Natalis, mag de voorzitter van de vereniging vaak cortège lopen. Cortège is een duur woord voor ‘stoet’ of ‘gevolg’. De volgorde in het cortège ligt vast. Voorop loopt de pedel (bode), dat is de man met de staf, gevolgd door de leden van het College van Bestuur, de rectoren die te gast zijn en de decanen (de 'bazen' van de faculteiten). Dan volgen de overige hoogleraren. Elk jaar mag een andere faculteit voorop lopen. Binnen elke faculteit vormen de emeriti (gepensioneerde hoogleraren) de kopgroep. Dan komen de gewone hoogleraren. Vervolgens de bijzondere hoogleraren (door bedrijven en instellingen bekostigd) en tot slot de kerkelijke. Dat zijn de hoogleraren die betrokken zijn bij de opleidingen tot dominee, die de Universiteit ook verzorgt. Binnen elke groep is de datum van aanstelling weer bepalend. Als ze er allemaal zijn, maar dat is zelden het geval, lopen er ongeveer 450 hoogleraren mee; gemiddeld zijn het er 250. Tot slot volgen de voorzitters van de studenten- en studieverenigingen. Helaas lopen de studentenverenigingen voorop en is de FSW de laatste vereniging die aan bod komt. Per faculteit wordt er een vast aantal toegangsbewijzen voor het cortège verstrekt, hierdoor zijn besturen van faculteiten met weinig studieverenigingen vaak met meer mensen aanwezig.
Het Labyrintlied
Het Labyrintlied is in het leven geroepen door Bestuur 58 (Breuer) en wordt op de melodie van het Leidsch volkslied gezongen. Dit lied kan naar hartenlust worden ingezet door de voorzitter van de vereniging. Wanneer hij/zij afwezig is mag de vicevoorzitter deze taak overnemen. Wanneer deze ook niet aanwezig is wordt de constitutionele volgorde aangehouden. De voorzitter zet het gezang in met een luid ‘LAAA’ en zwaait de arm als het daadwerkelijke lied begint. Het derde en laatste couplet gaat gepaard met luid gestamp op de grond, dit gestamp wordt ingezet aan het begin van de derde zin van het derde couplet. Het verenigingslied wordt op de volgende momenten gezongen:
- Aan het eind van elke A.V. wordt het gehele lied gezongen
- Op evenementen voor Actieve leden, zoals de Actieve-ledendag en het Actieve-ledendiner
- Op constitutieborrels, zowel de eigen consitutieborrel als die van andere verengingen
- Op meerdaagse activiteiten wordt het lied minstens één keer gezongen, zoals het Eerstejaarsweekend, de Studiereis en het Allejaarsweekend bijvoorbeeld. Het lied wordt altijd aan het eind van de busrit naar huis gezongen.
De Labyrintyell
Naast het lied heeft Labyrint ook een yell. Ook voor de yell geldt dat de voorzitter deze mag inzetten. De yell wordt vaak op activiteiten ingezet, maar hier zijn geen verplichte momenten voor.
Port
Port is de verenigingsdrank van Labyrint. Het idee hierachter is dat de bordeauxrode port het lichaam vervult met de mooie, rode kleur van Labyrint. Proosten met port mag dan ook altijd. Vaak gaat het drinken van port gepaard met de Labyrintyell. Na afloop van een A.V. wordt er door het bestuur en de A.V.-(vice)voorzitter een glaasje port gedronken om te proosten op een succesvolle vergadering.
Nadat het kersverse bestuur is gewisseld drinken zij gezamenlijk een fles port. Het drinken van de fles port gebeurt in omgekeerde constitutionele volgorde. De fles moet aan het einde leeg zijn. Dit gebeurt op de wissel A.V.
Opening Algemene Vergadering (A.V.)
De vergadering wordt geopend nadat de A.V.-voorzitter en het bestuur het laatste couplet van het Labyrintlied hebben gezongen, terwijl de A.V.-voorzitter de maat aangeeft door met de pedelstaf op de grond te tikken.
Constitutieborrel (CoBo)
De CoBo is een borrel om het bestuur te feliciteren met haar constitutie. De borrel vindt aan het begin van het bestuursjaar plaats. De CoBo moet in grote lijnen de volgende facetten bevatten:
- Drank en hapjes: drank en hapjes dienen van tevoren afgekocht te zijn, omdat anders de kans op het overschrijden van het budget groter wordt.
- Pedel en pedelstaf: degene die de avond aan elkaar praat is de pedel. Deze persoon roept wie er mag recipiëren. Om aandacht te krijgen van de aanwezigen wordt driemaal met de pedelstaf op de grond geslagen. Er wordt aangeraden ook een gastvrouw of -heer aan te stellen die de aanmeldingen voor het recipiëren structureert.
- Gastenboek: tijdens de CoBo dient er een gastenboek en pen aanwezig te zijn. Deze moeten goed worden beveiligd.
- Beveiliging: om het bestuur en aanwezige attributen zoals de staf en het gastenboek te beschermen wordt een aantal leden van de vereniging gevraagd om als beveiliger op te treden.
- Er wordt door het bestuur en de recipiërende gasten port gedronken na een felicitatie.
- Uniek bij Labyrint is dat leden zelf ook welkom zijn om bij te CoBo te zijn en het nieuwe bestuur te feliciteren.
Bordeauxrood
De traditionele kleur van Labyrint is bordeauxrood. Samen met de kleuren zwart, grijs en wit past dit bij de huisstijl van de vereniging. De kleur bordeauxrood zal gewaarborgd worden in tenminste de volgende onderdelen van de vereniging:
- Promotie: een vaste huisstijl dient gebruikt te worden bij originele stukken. Het officiële lettertype van Labyrint is ‘Garamond’.
- De kledinglijn: het wordt aangeraden dat bestuursleden de kleur doortrekken in hun eigen verenigingskleding (zoals het bestuurspak), maar ook in de kledinglijn van de vereniging.
Kandidaatsbestuur samenstellen
Zodra er, na dagenlang vergaderen, een consensus is bereikt over het nieuwe kandidaatsbestuur wordt door het huidig bestuur een fles champagne ontkurkt, geproost op het nieuwe kandidaatsbestuur en het Labyrintlied gezongen!