U bent hier:

CV.nl

Met een CV-gids op weg naar jouw toekomstige carrière

Als lid van Labyrint ben je waarschijnlijk al bekend met het belang van het opbouwen van een solide academische basis voor je toekomstige carrière. Maar wist je dat jouw reis naar een succesvolle loopbaan niet begint en eindigt met je academische prestaties alleen? Het is belangrijk om jezelf te zien als een merk en een krachtig curriculum vitae (CV) op te bouwen die je unieke vaardigheden, (werk)ervaring en doelstellingen weerspiegelt. Met behulp van een CV-gids kun jij je toekomstige carrière plannen en vormgeven.

Waarom is een CV belangrijk?

Een CV is meer dan alleen een document dat je toestuurt bij sollicitaties. Het is een weerspiegeling van wie je bent, wat je hebt bereikt en waar je naartoe wilt in je carrière. Voor psychologiestudenten is het vooral belangrijk om een CV op te bouwen dat hun unieke vaardigheden en ervaringen benadrukt, omdat deze discipline een breed scala aan carrièremogelijkheden biedt. Of je nu geïnteresseerd bent in klinische psychologie, onderzoek, onderwijs of beleidsvorming, een sterk CV zal je helpen opvallen in de competitieve arbeidsmarkt.

De CV-gids

Een zogenaamde CV-gids is geen vaststaand plan, maar eerder een flexibele gids die je helpt bij het plannen van je carrièrepad. Zie een CV-gids als een soort landkaart die je op
weg helpen naar je eindbestemming. Hier zijn de belangrijkste stappen op weg naar een succesvolle carrière:

Stap 1: werk aan je zelfreflectie

Voordat je je CV gaat opstellen, is het belangrijk om een diepgaande zelfreflectie uit te voeren. Stel jezelf vragen zoals:
● Wat zijn mijn sterke punten en vaardigheden?
● Wat motiveert me en waar word ik blij van?
● Welke soort werkomgeving past het beste bij mij?
● Wat zijn mijn langetermijndoelen?
Deze zelfreflectie helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wie je bent en wat je wilt bereiken.

Stap 2: stel jezelf carrièredoelen

Op basis van je zelfreflectie kun je nu specifieke carrièredoelen formuleren. Deze doelen bestaan zowel uit kortetermijn- als langetermijndoelen. Een kortetermijndoel zou kunnen zijn om een stage te vinden bij een huisartsenpraktijk als psycholoog, terwijl een langetermijndoel kan zijn om een geregistreerd klinisch psycholoog te worden.

Stap 3: welk soort onderwijs en training heb je nodig?

Bepaal welke opleidingen, cursussen of certificaten nodig zijn om je carrièredoelen te bereiken. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in klinische psychologie, moet je nadenken
over het volgen van een masteropleiding.

Stap 4: doe werkervaring op

Een inkoppertje, maar werkervaring is van onschatbare waarde op je CV. Zoek mogelijkheden om relevante ervaring op te doen. Loop stage, doe vrijwilligerswerk of doe mee aan verschillende onderzoeksprojecten. Ook kan Labyrint een goede bron zijn voor het vinden van kansen om werkervaring op te doen.

Stap 5: zet je netwerk in

Netwerken is een belangrijk onderdeel van loopbaanontwikkeling. Sluit je aan bij professionele netwerkorganisaties, neem deel aan conferenties en bouw relaties op met docenten, medestudenten en professionals in het veld. Deze contacten kunnen waardevolle inzichten, mentorschap en soms ook baankansen bieden.

Stap 6: je CV opstellen en bijwerken

Nu je je zelfreflectie hebt uitgevoerd, doelen hebt gesteld en ervaring hebt opgedaan, is het tijd om je CV op te stellen en bij te werken. Als je nog nooit een CV hebt gemaakt, is het aan te raden om gebruik te maken van een CV tool zoals CV.nl. Dankzij de tool hoef je alleen alle relevante informatie in te vullen en zal het systeem ervoor zorgen dat er een prachtig en professioneel CV uitrolt. Klaar om verzonden te worden.

Bij het invullen van deze gegevens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je CV je vaardigheden, werkervaring en prestaties benadrukt die relevant zijn voor de doelen die je jezelf hebt gesteld. Vergeet ook niet om je CV regelmatig bij te werken zodra je weer nieuwe ervaringen en resultaten hebt geboekt.

Stap 7: tijd om te solliciteren

Of je nu solliciteert naar een stage, een baan of andere mogelijkheid: gebruik je CV als een krachtig hulpmiddel om jezelf te presenteren. Pas je CV aan op basis van de specifieke vereisten van elke functie en schrijf een overtuigende sollicitatiebrief. Na elke sollicitatie kun je weer leren.

Carrièremogelijkheden voor psychologiestudenten

Psychologie is een veelzijdig vakgebied met diverse carrièremogelijkheden. Elke richting heeft weer een eigen soort werkomgeving. Het is daarom goed om na te denken wat voor soort omgeving en vakgebied het beste bij jou past. 

Klinische psychologie

Klinische psychologie richt zich op het begrijpen en behandelen van psychische aandoeningen. Als klinisch psycholoog kun je werken in privépraktijken, ziekenhuizen, scholen of instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Academisch onderzoek

Hou je ervan om gedegen onderzoek te doen? Dan is een loopbaan in de academische wereld of als onderzoekswetenschapper een goede optie. Je kunt werken aan onderzoeksprojecten, publiceren in wetenschappelijke tijdschriften en lesgeven aan universiteiten.

Onderwijs en training

Als psychologiestudent kun je ook lesgeven op basis- en middelbare scholen of training geven aan organisaties. Dankzij onderwijs en training kun je kennis over menselijk gedrag en mentale gezondheid verspreiden. 

Beleidsvorming en advies

Sommige psychologiestudenten kiezen ervoor om hun kennis toe te passen in de beleidsvorming of advisering. Denk hierbij aan het doen van beleidsaanbevelingen op het gebied van geestelijke gezondheid, onderwijs of maatschappelijk welzijn.

HR en organisatiepsychologie

In de bedrijfswereld is er vraag naar professionals op het gebied van HR en organisatiepsychologie. Je kunt organisaties helpen bij het aantrekken en behouden van talent en bij het bevorderen van een gezonde werkomgeving.

Op weg naar je eindbestemming

Het opstellen van een CV-gids is een continu proces dat je zal helpen bij het bereiken van je carrièredoelen. Het is jouw landkaart op weg naar de carrière die jij voor ogen hebt. Als lid van Labyrint heb je toegang tot een schat aan kennis en ondersteuning om je te begeleiden op je reis. Door jouw CV-gids te volgen, positioneer je jezelf voor succes, ongeacht het carrièrepad dat je kiest.

Sponsoren