U bent hier:

Envision Tomorrow, Explore Today: Het PTP Congres 2023

30/05/2023

Op 3 maart 2023 organiseerden wij, de Congrescommissie van Labyrint, het jaarlijkse Psycholoog en Toekomstperspectief (PTP) Congres. Het thema van dit jaar was Envision Tomorrow, Explore Today. Na drie online edities kon het congres eindelijk weer plaatsvinden op de Faculteit van Sociale Wetenschappen! Zoals ieder jaar had dit evenement, dat zo’n 200 bezoekers trok, als doel om psychologiestudenten kennis te laten maken met verschillende vakgebieden waar zij na hun studie terecht zouden kunnen komen. Vijfentwintig deskundigen in uiteenlopende gebieden van psychologie vertelden op het congres over hun werk en carrières.

De voorbereidingen
De organisatie van zo’n groot evenement kan ingewikkeld zijn. In de weken en maanden in aanloop naar het congres heeft de commissie hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Zo bleek het nog een hele uitdaging om 25 sprekers te vinden. Die zoektocht begon in november, en ongeveer een maand voor het congres hadden we de laatste spreker pas gevonden! Vooral in de laatste 1 à 2 weken voor het congres belandden we in een soort wervelwind. De laatste klusjes doen, de laatste dingetjes regelen; alles bij elkaar hadden we ineens toch nog een hoop te doen. Vooral de laatste paar dagen draaiden we overuren. Stressvol? Jazeker, maar het gevoel dat je deel uitmaakt van zo’n organisatie en dat je zelf kunt bijdragen aan het succes van het evenement, zorgde voor een toffe ervaring!

De openingsspreker
Het PTP Congres bestaat uit vijf rondes met vijf sprekers per ronde, en wordt doorgaans ingeluid met een openingslezing vóór de eerste ronde. Wij kwamen hiervoor in contact met prof. dr. Dick Swaab, die vooral bekend is van zijn boeken over neurobiologie. We waren ontzettend blij dat hij de openingslezing zou geven, totdat we enkele dagen voor het congres het bericht kregen dat hij vanwege ziekte niet meer kon komen spreken. Dankzij het uitgebreide netwerk van prof. dr. Swaab was een nieuwe openingsspreker echter snel geregeld: prof. dr. Erik Scherder, die best zijn schema wilde omgooien als gunst voor zijn collega. Zo werd met prof. dr. Scherder de openingslezing toch nog een succes. Bovendien komt prof. dr. Swaab in juni gelukkig alsnog zijn geplande lezing geven!

De dag van het congres
De dag van het congres begon met een vroege start voor de commissie. We waren al om half 8 ’s ochtends aanwezig op de faculteit! Het congres begon pas om 9 uur, maar voor die tijd moesten we nog een keer het draaiboek doornemen en de puntjes op de i zetten. Voor we het wisten was het al tijd voor de openingslezing. Afgezien van een enkele tegenvaller (die goed werd opgevangen) verliep de dag soepel; dankzij het draaiboek wist iedereen wat ze moesten doen, en de bezoekers leken het naar hun zin te hebben. De lunch was lekker en goed verzorgd, de lezingen waren informatief en interessant, en de informatiemarkt aan het eind van de middag was drukbezocht. Om de dag af te sluiten, gingen de commissie en het bestuur samen uit eten, waar we met zijn allen hebben geproost op een succesvol PTP Congres!

Sponsoren