De Vereniging

Studievereniging

Een studievereniging is een vereniging speciaal voor studenten van één studie. Voor bijna alle studies in Leiden bestaat wel zo'n vereniging. In tegenstelling tot een studentenvereniging, waar mensen van allerlei studies lid zijn, zitten er aan het lidmaatschap van een studievereniging over het algemeen minder verplichtingen. Zo bestaat er voor een studievereniging geen ontgroening of KMT (KennisMakingsTijd) en ben je niet verplicht om eens in de zoveel tijd aanwezig te zijn bij bepaalde activiteiten.

Bovendien werkt een studievereniging niet met disputen of jaarclubs, wat de meeste studentenverenigingen wel hebben. Waar het bij de meeste studentenverenigingen vooral draait om gezelligheid, biedt een studievereniging daarnaast ook nog de mogelijkheid om je meer met je studie bezig te houden, door het organiseren van studiegerelateerde activiteiten. Een studievereniging heeft dus een lossere en meer vrijblijvende structuur, maar biedt net als een studentenvereniging wel veel gezelligheid en de mogelijkheid om andere studenten te leren kennen!

Wat doet Labyrint?

Labyrint is dé studievereniging voor psychologiestudenten in Leiden. De vereniging is na een fusie opgericht op 30 juni 1994 en heeft op het moment bijna 4000 leden. Naast het organiseren van tal van studiegerelateerde activiteiten, is Labyrint er ook om het contact tussen de psychologiestudenten te bevorderen. Bovendien verkoopt Labyrint de studieboeken voor alle jaren van de studie psychologie. Als lid van Labyrint kun je zowel deelnemen aan de studiegerelateerde activiteiten, als aan de sociaalgerichte activiteiten.

Een goed voorbeeld daarvan is het eerstejaarsweekend, dat elk jaar in september rond een bepaald thema georganiseerd wordt. Dit weekend is voor de eerstejaars de ideale gelegenheid om medestudenten te leren kennen. Ouderejaars kunnen mee als begeleiding. De mensen die je tijdens dit weekend ontmoet, kun je terugzien op de Labyrintactiviteiten, waar je natuurlijk ook andere leden tegenkomt.

Daarnaast zijn er regelmatig goedbezochte themafeesten, waarop ook niet-psychologiestudenten welkom zijn. Tevens organiseert Labyrint een allejaarsweekend, een leuk weekend in binnen- of buitenland waar leden vanuit alle studiejaren aan deel kunnen nemen. Het is de ultieme gelegenheid om medestudenten van verschillende studiejaren te leren kennen. Ook is er elk jaar een reis van een week naar een buitenlandse bestemming, waar je zowel studiegerelateerde dingen doet als sociaalgerelateerde, culture en sportieve activiteiten.

De adressen van medestudenten die je bij deze activiteiten tegenkomt, zijn te vinden in onze almanak. Daarnaast zijn er natuurlijk de studiegerelateerde activiteiten. Zo kun je als Labyrintlid met korting studieboeken en uittreksels bij ons kopen. Daardoor is het mogelijk om je voor minder dan de winkelprijs optimaal voor te bereiden op je tentamens!

Voor wie nog meer over psychologie wil weten, organiseert Labyrint gevarieerde lezingen, die allerlei psychologische onderwerpen belichten. Diverse excursies verlevendigen het beeld van de psychologie, doordat zij een indruk geven van het werk van reeds afgestudeerde psychologen. Ook de deSofa, het tijdschrift van Labyrint dat alle leden vier keer per jaar thuisgestuurd krijgen, behandelt interessante theoretische en praktische aspecten van de psychologie. Verder biedt dit blad plaats aan artikelen over andere zaken uit het leven van studenten.

Een dergelijke mix van psychologie en gezelligheid vind je ook terug bij de studiereis naar een buitenlandse universiteitsstad, die Labyrint ieder jaar organiseert. Labyrint houdt je op de hoogte van al deze activiteiten via de maandelijkse nieuwsbrief en via haar eigen website.

Al deze activiteiten worden georganiseerd door de commissies van Labyrint, zie ‘commissies’ in het menu.

Naast alle activiteiten, verkoopt Labyrint ook boeken voor de studie. Informatie hierover is te vinden bij ‘boekenbalie’.

Klik hier voor het Labyrintlied