view this site in English

Stichting MOVE

De nieuwe commissie van MOVE is in januari van start gegaan!

Missie
Wij dromen van een stad vol Movers; kinderen, studenten en andere bewoners die mogelijkheden zien, samen ondernemen in de wijk en hun ideeën tot werkelijkheid maken.

Visie
Tijdens onze projecten verbinden wij studenten en kinderen aan elkaar. Zij krijgen het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid over het bedenken en uitvoeren van hun eigen plan. Doordat zij zich samen inzetten voor de buurt leren ze elkaar kennen, ontwikkelen ze hun talenten en kunnen zij met trots terugkijken op een concreet resultaat.

Werkwijze
Onze kortlopende projecten bestaan uit twee onderdelen: een verbindende activiteit en een wijktraject. Tijdens de verbindende activiteit nemen de studenten de leerlingen een dagje mee in hun leefwereld. In het wijktraject brainstormen de kinderen en studenten samen over wat er beter kan in de wijk. Samen komen ze tot een concrete vernieuwing die vervolgens ook gerealiseerd wordt, een chillbank op het schoolplein, een bijzonder kunstwerk of een swingend buurtfeest. 
Wij maken tijdens de projecten gebruik van de Move-driehoek: kinderen als artistiek leider, studenten als projectleider en een maatschappelijk partner als facilitator. Door middel van het wijkvernieuwingstraject zien de studenten en kinderen dat zelf iets ondernemen concreet resultaat oplevert. Daarnaast is het verbindende traject ideaal om in te zien hoe de studenten leven. De kinderen worden in dit traject meegenomen naar wereld van de student door sport, educatie, kunst of cultuur.

Aanleiding van Move
Na het grote succes van het “Sport op School” project dat studenten van roeivereniging Orca Utrecht in 2008 in samenwerking met de Gemeente Utrecht, woningcorporatie Mitros, Dienst Maatschappelijk Ontwikkeling, welzijnsinstelling Portes en de Ariënsschool in Hoograven (Utrecht) hebben uitgevoerd, is bij de studenten van Orca het idee ontstaan om dit concept te verbreden en verdiepen. Door en voor studenten is in mei 2009 Stichting Move – verzamel je kracht! opgericht. Move heeft als doel interactie en integratie te bevorderen tussen studenten en kinderen uit aandachtwijken met behulp van een maatschappelijk ondernemend project in de wijk. Deze projecten hebben geleidt tot het winnen van verschillende prijzen. De oprichters van Move behoren tot ‘sportbestuur van het jaar 2007’, dat werd uitgeroepen door het NOC-NSF. Hierdoor werd Orca vervolgens sportvereniging van het jaar. In 2010 was Move een van de laatste tien genomineerde voor de Appeltjes van Oranje van het Oranjefonds en werd Stichting Move ontvangen door de koningin en het prinselijk paar op Paleis Noordeinde. Daarnaast is een van de oprichters van Move uitgeroepen tot Soldaat van Oranje namens het Oranjefonds en mevrouw Hazelhof (weduwe Erik Hazelhof). Maatschappelijke partner over Stichting Move: "Jullie zijn de welzijn nieuwe stijl, jong, beweeglijk en niet zo bureaucratisch" Tijdens de oprichting van Move was onze droom om de stichting binnen een paar jaar te laten groeien tot een begrip binnen studerend Nederland met een sterke basis in Utrecht. Onderdeel van deze droom is de kinderen en studenten te laten ervaren dat sociaal ondernemen in je eigen buurt nieuwe deuren kan openen, voor zichzelf, voor de ander en voor hun wijk.

Ambitie
De komende jaren willen we Nederland laten zien wat het betekent om mensen op een positieve manier de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap te geven van hun directe leefomgeving. Momenteel werken er twaalf mensen parttime hard aan de ambities van Stichting Move. In 2014 willen we in vier nieuwe studentensteden projecten opzetten, en uiteindelijk willen we heel Nederland veroveren en in elke studentenstad projecten draaien. Om dit te kunnen bereiken zijn we hard opzoek naar verschillende samenwerkingspartners, doet u met ons mee?

Organisatie Stichting Move 
Move is in drie jaar tijd uitgegroeid van een sympathiek studenteninitiatief naar een professioneel opererende organisatie met twaalf parttime werknemers, allemaal studenten of net afgestudeerden. In totaal vervullen zij ruim 5 FTE. Daarnaast is er een zeer kundig bestuur bestaande uit zeven reeds afgestudeerde professionals met onder andere Trude Maas. Zij hebben verschillende achtergronden waardoor ze goed advies kunnen geven. Jan Post, een van de ambassadeurs van Stichting Move typeert Stichting Move als volgt naar aanleiding van een eerste ontmoeting in april 2012 bij onze eerste expertmeeting: ‘De studenten revolte uit de "jaren 60" begon in Parijs, Nijmegen en Amsterdam. Op 5 april 2012 zag ik het begin van een "sociale en duurzame beweging, waar studenten en kinderen/jongeren, elkaar vonden om voor hun wijk en leven nieuw perspectief te ontwikkelen!! Over 10 jaar hoop ik en denk ik te kunnen zeggen: ‘Het begon in Utrecht!!!" Ten slotte zijn er ook een viertal professionals die als ambassadeur aan Stichting Move zijn verbonden. Jan Post (oud-Philips topman en kennisambassadeur UvA en HvA), Paul Verweel (Departementsdirecteur Utrechtse School voor Bestuur & Organisatiewetenschappen, Universiteit Utrecht), Henk Kuijper (Oud directeur Studenten Sport Nederland), Hans de Goeij (Oud Directeur Generaal Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Rens ter Weijde (oud medewerker McKinsey en oprichter van The Energy Strategy). Daarnaast hebben we groot aantal leden in ons comité van aanbeveling. Wij zijn nog opzoek naar meerdere ambassadeurs. We vragen uw hulp om ons netwerk te vergroten en meer mensen bekend te maken met ‘het nieuwe ondernemen’ uitgevoerd door Move.

Contact 
Wil je meer informatie over Stichting Move? Neem dan een kijkje op de website.

Wil je liever direct in contact komen met Stichting Move, stuur dan een mailtje naar Lidewij Vernel (Projectcoördinator): lidewij@stichtingmove.com

Sponsoren

Inzowijs
Joor-it
Athenastudies

Realisatie: verenigingenweb