view this site in English

Alumnisymposium

Datum: 31 mei

Houd jij van spannende misdaad series zoals CSI, Criminal minds en Making a murderer? Wil je graag meer te weten komen over forensische psychologie? Het thema van het alumnisymposium is ‘’Committing a Crime: a symposium about Forensic Psychology’’. Het symposium is toegankelijk voor zowel alumni als studenten. Drie enthousiaste sprekers zullen alle ins en outs over dit onderwerp bespreken op deze avond. Om 18:30 is iedereen welkom en om 18:45 zal de eerste lezing van Ciska Joldersma starten. Deze zal gaan over het behandelen van politici en bijdragen aan herstel van de samenleving met voorbeelden uit de tbs. Hierna zal Sascha Peter Ripken vertellen over de uitdagingen van het werken met adolescenten en jongvolwassenen in de forensische psychiatrie. De laatste lezing zal gegeven worden door Jelle Troelstra. Hij zal vertellen over de behandeling van zedendelinquenten. Het symposium zal afgesloten worden met een borrel waar kan worden nagepraat over de avond. Zet jezelf op geïnteresseerd om op de hoogte te blijven van de informatie die zal volgen over de sprekers en de kaartverkoop!

Het programma van de avond is als volgt:

18:30 - Inloop
18:45 - Cisca Joldersma vertelt over het behandelen van politici en bijdragen aan herstel van de samenleving met voorbeeld uit de tbs.
19:40 - Sascha Peter Ripken vertelt over de uitdaging van werken met adolescenten en jongvolwassenen in de forensische psychiatrie.
20:30 - Jelle Troelstra vertelt over de behandeling van zedendelinquenten.
21:15 - Borrel

Je kunt je ticket hier kopen

Hieronder vind je meer informatie over de lezingen:

Ciska Joldersma
En dan ben je opeens werkzaam als forensisch psycholoog en merk je dat de politiek en de mensen om je heen heel anders aankijken tegen het waardevolle werk dat je doet. Je ervaart weinig waardering, je loopt tegen vooroordelen op, incidenten worden uitvergroot en politiek en inspectie bemoeien zich met de inhoud van je werk. Je probeert ze uit te leggen wat je doet, maar ze begrijpen het niet, luisteren niet en hanteren hun eigen regels en normen. Je weet hoe je patiënten moet behandelen, maar hoe ga je om met politici? In deze sessie leer je hoe je je eigen vooroordelen ten opzichte van politici opzij kunt zetten en kan bijdragen aan effectieve beïnvloeding in het belang van het uitoefenen van je beroep als forensisch psycholoog. Ook wordt het een en ander geïllustreerd met voorbeelden uit de tbs.

Momenteel is Ciscka werkzaam als senior beleidsadviseur bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Cisca is gepromoveerd in de beleidswetenschappen en cum laude afgestudeerd in Psychologie & Geestelijke Gezondheid, track forensische psychologie. Hiervoor was zij onder andere werkzaam bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (Hoofdkantoor en voormalige tbs kliniek Veldzicht). Van 2002 tot 2010 was zij Tweede Kamerlid en woordvoerder tbs en had onder andere zitting in de parlementaire commissie die het tbs-stelsel heeft onderzocht.

Sascha Peter Ripken
Sascha Peter Ripken (MASc Psychologie, 1997, Universiteit van Amsterdam) is een gezondheidszorgpsycholoog bij het Bascule, een academisch psychiatrisch verzorgingscentrum voor kinderen, adolescenten en jongvolwassenen in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in forensische psychiatrie en werkt met name met jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Hij is ook actief in het Stedelijk MBO-team, wat studenten op middelbaar beroepsonderwijs in Amsterdam ondersteuning biedt. Dit team is een samenwerking tussen scholen, de gemeente van Amsterdam en de Bascule en andere jeugdzorginstellingen. Naast het bieden van behandeling geeft hij ook regelmatig cursussen en trainingen over gedragsstoornissen, agressie, woedebeheersing, betrokkenheid bij therapie en de motivatie om te veranderen.

Deze lezing zal inzichten geven in de dagelijkse uitdagingen van ambulante therapie voor adolescenten en jongvolwassenen in de forensische psychiatrie. De doelgroep wordt besproken en er wordt gedetailleerd gekeken naar de belangrijke aspecten en dilemma’s van behandeling door middel van een paar case studies. Een constante uitdaging van het werk met deze jongeren schuilt in de hoge mate van ambivalentie en weerstand die zij hebben met betrekking tot aanpassing van hun gedrag. De vraag die steeds weer naar voren komt in het werk met deze moeilijke adolescenten en jongvolwassenen is hoe we de betrokkenheid tot behandeling kunnen optimaliseren en hoe we hen kunnen motiveren om hun eigen gedrag te veranderen.

Jelle Troelstra
Jelle Troelstra is een psychiater die werkt in de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. Dit is een forensisch instituut waar TBS-patiënten verblijven, wat betekent dat zij ter beschikking zijn gesteld van de overheid. Mannen en vrouwen met TBS kunnen vastgehouden worden totdat ze niet langer worden gezien als risico. Dit wordt elke één of twee jaar beoordeeld. Het interessegebied van Jelle is de behandeling van zedendelinquenten.

Anti-libidinale medicatie als behandeling van zedendelinquenten:
Seksuele misdrijven kunnen het gevolg zijn van parafilie en/of hyperseksualiteit, in combinatie met een antisociale levensstijl. De lezing zal gaan over verschillende trajecten die leiden tot een misdrijf. Bij de behandeling van zedendelinquenten zijn veel mogelijkheden. Eén van de opties is (hormonale) anti-libinale medicatie. Hoe dit werkt en hoe dit gecombineerd kan worden met psychotherapie zal besproken worden tijdens de lezing.

Sponsoren

acquisitiepartners
acquisitiepartners
Acquisitiepartners

Realisatie: verenigingenweb